http://1.1.1.5/bmi/3.bp.blogspot.com/-pfgy3YkBYx4/TvrvmYV6qDI/AAAAAAAAAJM/HZcvVUs1-MM/s1600/images.jpg

Η υπευθυνότητα είναι ένα χαρακτηριστικό που όλοι μας μαθαίνουμε από παιδιά να έχουμε. Αργότερα, αυτή βοηθά ενεργά και στην ανεξαρτησία των παιδιών. Το να γίνεις υπεύθυνος προϋποθέτει όμως ορισμένα πράγματα:

Συζητήστε για την υπευθυνότητα
Μιλήστε με το παιδί σας για το τι είναι υπευθυνότητα, τι σημαίνει έχω υποχρεώσεις και δώστε του πολλά παραδείγματα. Όλοι μας έχουμε υποχρεώσεις που καλούμαστε να είμαστε υπεύθυνοι. Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους φυσικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και με ποιον τρόπο. Για παράδειγμα σχετικά με ζημιές στο σπίτι: εάν ένα μικρό παιδάκι κάνει μια ζημιά στο σπίτι μπορούμε να του ζητήσουμε να μας βοηθήσει να τη μαζέψουμε. Σε ένα μεγαλύτερο ίσως ζητήσουμε λεφτά από τον κουμπαρά του για να την αντικαταστήσουμε. Έτσι κατανοούν ότι η πράξη τους έχει συνέπειες, και όχι λανθασμένα ότι η μαμά τρέχει πάντα και τα μαζεύει. Άλλο παράδειγμα είναι όταν τα παιδιά δε σημειώνουν τις εργασίες για το σπίτι, ή ξεχνούν τις φωτοτυπίες στο σχολείο. Αφού μιλήσετε στο παιδί και εξηγήσετε ότι είναι σημαντικό να σημειώνει και να μην ξεχνάει στο σχολείο τις εργασίες, και αν συνεχίσει να το κάνει θα υποστεί συνέπειες και παρόλα αυτά η κατάσταση δεν αλλάζει, τότε ίσως αν στερήσετε στο παιδί κάποια απόλαυση (π.χ. ηλεκτρονικά, βόλτα) για το συγκεκριμένο λόγο, την επόμενη φορά είναι υπεύθυνο.

Εξηγήστε του ποιες είναι οι δικές του ευθύνες και  υποχρεώσεις
Συμφωνείστε με το παιδί σας ποιες είναι οι υποχρεώσεις του και με ποιον τρόπο θα είναι εντάξει σε αυτές. Γράψ' τε τις σε ένα χρωματιστό χαρτόνι με πολύχρωμα γράμματα και τοποθετήστε το μαζί σε εμφανές σημείο στο δωμάτιό του.

Μην τρέχετε από πίσω του για  όλα
Συμπεριφορές όπως: να τακτοποιεί η μαμά το δωμάτιο, να κουβαλάει τη σχολική τσάντα ή να την ετοιμάζει για την αυριανή μέρα, να ασχολείται με το τι έβαλε η δασκάλα για το σπίτι, να μαζεύει το πιάτο από το τραπέζι ή να κάνει εκείνη κάποιες εργασίες

ζωγραφικής ή κατασκευές δε βοηθούν τα παιδιά να γίνουν υπεύθυνα. Επίσης μην κατηγορείτε τους άλλους πάντα. Κάποιες φορές φταίνε και τα παιδιά μας και καλό είναι με ωραίο τρόπο να τους το λέμε και να παίρνουν εκείνα την ευθύνη.

Μιλήστε του για τις συνέπειες που έχει το να είναι ανεύθυνος και αφήστε τον να πειραματιστεί με αυτές αν βέβαια δεν κινδυνεύει
Κάντε κατανοητό το γεγονός ότι όταν δεν είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε κάποιες συνέπειες. ΄Ετσι μαθαίνει να είναι υπεύθυνο και γνωρίζει στην πράξη τι σημαίνει συνέπειες των πράξεών μου.

Γίνετε εσείς πρότυπα υπευθυνότητας
Όταν οι γονείς δε λένε ψέματα (όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους άλλους), όταν τηρούν και πράττουν όσα λένε, τότε λειτουργούν σα θετικά πρότυπα για τα παιδιά τους. Είναι σημαντικό να λέμε στα παιδιά τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουνε, αλλά τίποτα δε συγκρίνεται με το να το βλέπουν έμπρακτα από τους γονείς.

Μικρές καθημερινές πράξεις που κάνουν υπεύθυνα παιδιά!

 

http://1.1.1.1/bmi/2.bp.blogspot.com/-CBgxHsqsq8Q/Txe2hnSV_rI/AAAAAAAAAJ8/5ukNKwRrFYo/s1600/imagesCA7UP2B0.jpgΤο να γίνει ένα παιδί υπεύθυνο δεν απαιτεί μόνο συζήτηση και θετικά πρότυπα από τους μεγάλους. Είναι σημαντικό οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά να έχουν ευθύνες σε μικρά καθημερινά πράγματα που τα αφορούν, όπως:
Προετοιμασία σχολικής τσάντας
πόσα παιδιά λένε "κυρία δεν μου έβαλε τα μαθηματικά η μαμά μου στην τσάντα"!! Λοιπόν, το "φτιάξιμο" της τσάντας είναι ευθύνη των παιδιών. Οι γονείς, αφού δείξουν στο παιδί τον κατάλληλο τρόπο να ετοιμάζει τη σχολική του τσάντα ("κοιτάζω το πρόγραμμα και ένα προς ένα τοποθετώ μέσα τα βιβλία και τα αντίστοιχα τετράδια, μετά σιγουρεύομαι ότι όλα είναι μέσα"), του εξηγούν ότι είναι δική του ευθύνη να ετοιμάζει τα βιβλία και τα τετράδιά του, και είναι βασικό να μην ασχολούνται οι ίδιοι. Ακόμα και στην περίπτωση που το παιδί ξεχάσει κάτι (συμβαίνει σε όλους και όχι μία φορά) μαθαίνει να είναι πιο προσεκτικό την επόμενη, και δε χρειάζεται να το μαλώσετε, αλλά να συζητήσετε για το θέμα και να καταλάβει και το ίδιο ότι θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι όλα τα βιβλία είναι στην τσάντα.
Τι μαθήματα έχετε για αύριο;


http://1.1.1.3/bmi/2.bp.blogspot.com/-0mcWoATzlEc/TxeyfMunlZI/AAAAAAAAAJ0/hzBcB58ngXM/s320/Untitled01.pngπολλές φορές τα παιδιά ξεχνούν να σημειώσουν τις ασκήσεις της επόμενης μέρας. Οι γονείς σε αυτή την περίπτωση καλό θα είναι να μιλήσουν με το παιδί τους σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι να σημειώνουμε τις ασκήσεις και τις εργασίες μας, ότι είναι απαραίτητο να τις γράφουμε γιατί είναι πιθανό να τις ξεχάσουμε μέχρι το απόγευμα που θα γυρίσουμε σπίτι, καθώς και να βρουν τον κατάλληλο για το κάθε παιδί τρόπο να σημειώνει. Δηλαδή, άλλα παιδιά τα βοηθάει να έχουν ένα μικρό τετραδιάκι και να τα σημειώνουν όλα εκεί, άλλα επειδή δεν προλαβαίνουν να σημειώσουν είναι πιο βολικό να κυκλώνουν την άσκηση ή να βάζουν ένα σημαδάκι που τους αρέσει, γενικώς το κάθε παιδί με τη βοήθεια των γονιών του είναι εύκολο να εντοπίσει τον καλύτερο γι' αυτά τρόπο.


Όταν απευθύνονται στο παιδί, μην βιάζεστε να απατήσετε γονείς!

Όταν κάποιος απευθυνθεί σε ένα παιδί και το ρωτήσει κάτι, πολλές φορές οι γονείς απαντούν για εκείνο. Είτε από συνήθεια, είτε επειδή το παιδί αργεί ή δυσκολεύεται να απαντήσει. Αφήστε το να πάρει το χρόνο του, να σκεφτεί και να μιλήσει το ίδιο. Και φυσικά μιλώ για τα απλά πράγματα. Για παράδειγμα "που πήγες το Σαββατοκύριακο; Πώς πέρασες;" είναι καλό για εκείνο να σκεφτεί και να απαντήσει μόνο του, κι όχι να ξέρει ότι η μαμά, ή ο μπαμπάς ή οι γιαγιάδες και οι παππούδες θα απαντήσουν για εκείνο. Με αυτό τον τρόπο το παιδί μπαίνει σε διαδικασία να σκεφτεί, να οργανώσει αυτά που θέλει να πει, να ανοίξει διάλογο και πολλά άλλα, και οι γονείς άθελά τους και στην προσπάθειά τους για να διευκολύνουν το παιδί, του στερούν όλη αυτή τη χρήσιμη διαδικασία.